Jak se můžete nakazit toxoplazmózou?

Toxoplazmózu způsobuje parazit. Nakazíte se jím od zvířat, ale zdaleka nejen od těch, se kterými se mazlíte. Zdrojem nákazy bývají hlavně infikované a tepelně neupravené živočišné produkty, nejčastěji syrové maso. Ze všech je nejnebezpečnější vepřové maso, protože prasata zkonzumují všechno, i výkaly. Pozor si dejte hlavně na narychlo ugrilovanou krkovičku. Stačí, že po vyklepání řízku neumyjete desku a nakrájíte na ní salát.
hovězí steak s oblohou
Lidé už doplatili i na syrové kozí mléko. Známé jsou i případy nákazy po snědení neumyté zeleniny a ovoce, po transfuzi krve či po transplantaci orgánů, ojediněle i z kontaminované pitné vody. Hazarduje i ten, kdo si po práci v zahradě či po krájení masa neumyje ruce.
Obávané kočky však nejsou v žebříčku přenašečů toxoplazmózy na člověka na prvních třech, dokonce ani na prvních čtyřech místech. Parazit běžně napadá i prasata, slepice, ovce, krávy, srny či zajíce. Ale rozmnožovat se dokáže výlučně v tenkém střevě kočky, kočka se tedy nejčastěji infikuje, pokud uloví nakaženého ptáka v přírodě, nebo se dostane do kontaktu s trusem jiné nakažené kočky. Kočky chované v bytě a bez možnosti výběhu jsou oproti těm venkovním jen minimálně rizikové, ale i tak je nedoporučujeme krmit nepřemraženým syrovým masem. Pokud se parazit Toxoplasma gondii usídlí kočce v tenkém střevě, začne se množit. Dozrálá "vajíčka" pak postoupí do tlustého střeva.
mytí kočičky
Během následujících sedmi až dvaceti dnů kočka vylučuje ve výkalech miliony, vajíček, kterými kontaminuje okolí. Další den až pět dní trvá, než venku dozrají a změní se na infekční, nebezpečné i pro člověka, upozorňují odborníci shodně na fakt, pro který se vyplatí častěji čistit kočičí toaletu.
Na to, abyste z kočičích výkalů nakazili, museli byste je požít. Nechutná představa? A co kdybyste je chytili do ruky, neopláchli si ji a toutéž rukou snědli například jablko? Označit kočky za jednoznačného původce toxoplazmózy je zřejmě snazší než mluvit o dodržování hygieny.