Jiná zem, jiná jídla

artenal-336x280-1-.jpg

Už jsme si i zvykli na to, že je u nás možno stravovat se v restauracích různých zemí. A určitě si každý oblíbí to své, někdo preferuje pouze českou kuchyň, jiný si zase oblíbí typická jídla třeba kuchyně řecké, indické, japonské, italské, turecké, mexické a třeba thajské. A konkurence je opravdu veliká, záleží na každém, co si vybere a co preferuje. A každý o té své říká, že je nejlepší. Pojďme se ve stručnosti na nějaká typická jídla podívat https://www.soszs.cz/jidlo-v-cizich-zemich.


Řecká kuchyně – Řekové preferují maso z ovcí a koz, často používají papriky, rajčata, olivy, cukety, lilky, sýr feta a kozí a ovčí sýry, ryby. Tzatziky, zná určitě každý. Základem je nastrouhaná okurka, cezený jogurt, česnek, olivový olej, bylinky, ocet popř. kopr. Gyros je také známý, je to kořeněné maso grilované na velké jehle, z které se pak odřezávají jednotlivé kusy masa a servírují s oblohou.
vegetariánské suši.jpg


Japonská kuchyně – nejznámějším klasickým jídlem je sushi. Většina z nás si pod tímto názvem představuje syrovou rybu, ale základem sushi je rýže. Má velkou výživovou hodnotu a málo kalorií. Je mnoho druhů sushi, rýže se většinou připravuje ve formě válečků a přidávají se k ní různé ingredience jako mořské plody, řasy, avokádo, zelenina, ryby, houby a k tomu různé omáčky. Ingrediencí a přísad je skutečně mnoho.
pizza s olivami.jpg


Italská kuchyně – u nás velmi rozšířená, známe klasické italské těstoviny, risotta, ryby, sýry Gorgonzola a Parmezán, sušená šunka prosciutto. Ale symbolem italské kuchyně je pizza. Je to vlastně tenká kulatá placka, rajčatový protlak, sýry a různé ingredience, které se zapečou ve speciální kamenné peci.
mexické tacos.jpg


Mexická kuchyně základem jídel je kukuřice a placky z kukuřičné mouky – tortilly. Různé ingredience zabalené v tortillách se nazývají tacos, burritos nebo quesadilly. Hojně se zde používá zelenina, hlavně rajčata a papriky, speciální papričky chilly, jalapeňo, avokádo, fazole. Známý je třeba pokrm chilli con carne. Tyto jídla jsou většinou velmi kořeněná a pálivá.


Je to jen opravdu malé shrnutí různých druhů kuchyní. U nás je v prodeji i mnoho kuchařských knih, podle kterých se lehce můžeme naučit připravovat tato vybraná exotická jídla, také mnoho obchodů, které prodávají speciality a přísady do těchto jídel.


Jiná zem, jiná jídla
Ohodnoťte příspěvek